Ensivaikutelma Merida Big.Ninestä

Nyt olen ajanut uudella Meridallani pari lenkkiä. Ekalla kertaa sisäänajoin jarruja, kuten suositellaan. 12-14 kappaletta tasaisia ja samalla voimakkaita jarrutuksia +30km/h nopeudesta, mutta lukkoon ei saa painaa. Toisella kertaa kävimme filmaamassa kaverini Pasin kanssa. Lopputuloksen voit tsekata TÄSTÄ.

Edellisessä osassa kirjoitin seuraavaa:

Mun odotukset uuden kisapyörän suhteen on tosi korkeella. Oon pyrkinyt eliminoimaan kaikki käytännön jäynät pois pyörästä. Kiekkojen kannattaa olla peruspinnoilla rakennetut. Varaosia pitää olla saatavilla ja takuun pitää hoitua helposti. Uusi pyörä voi jopa musta oikeesti tehdä nopeemman!

En vielä tiedä kuinka suhtautua pyöräkoon muutokseen. Oon usein sanonut, ettei 29" kiihdy ja on kankea. Mutta kiihtyvyyden sain eliminoitua pois kunnon kiekoilla. Ja tietenkin voimatreenillä :D Uskon, että Big.Nine on myös ketterähkö. Ei se samanlainen voi olla kuin pikkupyöräiset, mutta omalla tapaa ketterä. Rungon jäykkyyden kautta saan voimaa entistä enemmän eteenpäin, ja eiköhän ne ison pyörät ota ne turhat kivet pois… 

Klikkaa suuremmaksi

Klikkaa suuremmaksi

Klikkaa suuremmaksi

Lumipoluilla on huono testata ja antaa lopullista arviota pyörästä, mutta osviittaa se antaa pyörän luonteesta. Alle on havaintoja ja avaan niitä hieman lisää sen jälkeen.

  • Vaihteiston helppous
  • Rungon+kiekkojen+keulan jäykkyys
  • Pyörän keveys
  • Pyörän pituus ja ketteryys
  • Pyörän käsittely ja sen helppous / hauskuuden puute
  • Pyörän korkeus

Aloitetaan vaihteistosta. On se hieno ja hyvä! Tykkään tuosta yhden eturattaan järjestelmästä. Ensimmäistä kertaa ajan yhden eturattaan järjestelmällä, mutta olisi varmaan aikaisemminkin pitänyt aloittaa. On helppo pelata vain takavaihtajalla! Välityksen voisi saada 1x10 -järjestelmälläkin sopiviksi, josta vaan jaksaa rakentaa excel-taulukon tai ostaa appin puhelimeen. Paras on yleensä aika hyvä, niin myös tässä tapauksessa. Mutta lisäkilometrit kertovat varmasti lisää vaihteiston toiminnasta, sen huollon tarpeesta, kestosta ja yms. Mutta en pettynyt tämän investoinnin suhteen :)

Klikkaa suuremmaksi

Kuten kirjoitin, on kombon (keula, kiekot, runko) jäykkyys tärkeintä. Kuten monissa isopyörissä, on tässäkin läpipulttikiinnitys takakiekkoon ja on uuden koulukunnan mukaisesti Tapered emäputki ja ylikoon keskiö. Ne tuovat merkittävää etua verrattuna pyöriin, joissa näitä ei ole. Koska rungon ollessa jäykkä sivuttaissuunnassa, liikkuu se parhaiten myös eteenpäin. Pystyjäykkyydestä en osaa sanoa vielä mitään. Tolppa vaikuttaa ainakin melko flekmaattiselta, joten voi olla, että tasoittaa pahimpia tällejä melko hyvinkin!

Alusta alkaen multa on kyselty pyörän painoa. Musta se oli aluksi kovin hupaisaa, koska monelle se on tärkeä juttu. Esitin välinpitämätöntä, koska mulla ei ollut hajuakaan, paljonko pyörä voisi painaa. Se antoi mulle turvaa sen varalta, että pyörä painaakin n. 10kg jostain syystä. Mutta varsinkin uusimman Fillari-lehden painoartikkelin jälkeen oon tyytyväinen, että siitä tuli näinkin kevyt. Koska nyt seuraava vaihe on ottaa mun kropasta kilo pois :) Kevyt pyörä on hyvä juttu, mutta inasen kevyempi, mutta yhtä voimakas ajaja on vieläkin parempi. Mäen päälle pääsemiseksi tarvitaan voimaa ja sen voiman kestämistä, mutta samalla pitää minimoida sinne pääsyä estäviä tekijöitä, kuten renkaiden rullausvastusta, sekä pyörän, kuskin ja varusteiden painoa. Nyt vaikuttaa hyvältä! Paino lukee jossain tekstin kohdassa, joten lue koko teksti ja saat vastauksen ;)

Klikkaa suuremmaksi

Pyörän pituuden kasvaessa heikentyy ketteryys, sekä pyörän käsittely. Pitkä pyörä on vakaampi ajaa, mutta samaan aikaan vaikeampi puun kierrossa. Kanarialla kun ajoin isopyörätäpärillä antoi se mulle vähän huonon kuvan. Se oli vielä Big.Nineäkin pidempi. Se ei ollut enää helppo käsiteltävä tiukoissa patikkapolkuserpoissa. Myös se pyörän paino vaikutta käsiteltävyyteen selkeästi. Mitenkä pyörää luonnehtisi, se on ketterähkö, muttei yhtä ketterä kuin 26" pikkuveljensä. Pituuden huomasi kuvausten yhteydessä parhaiten, kun koitin heittää sitä sladiin. Takapyörän pito on suurempi, mutta pituus teki sen, etten saanut edes jaloilla työnnettyä sitä luisuun. Sen sijaan ÄssäMix -laskussa pyörä osoitti potentiaalinsa, kun melkein pääsin puunkierron. Tosin pitää huomata harjoittelu ja, että kaverini ajoin sen Giantin isopyörällä. Joten toistaiseksi pyörä on 95% yhtä ketterä kuin 26" pyörä! Polut sen lopulta osoittaa. 

Pyörän hauskuus kerrointa syö juurikin sladittamisen vaikeus. Pyörällä on helppo ajaa. Jopa liian helppoa. Isot limput vaikuttavat osumakulmaan, jolloin kaikki dropit LBP:ssa olivat liian helppoja. Myös pyörän pituus toi vakautta tähän ajamiseen. Joten ratkaisu, ensi vuodeksi entistä korkeampaa pattia sinne :) 9,36 kiloisena laitteena se on tosi näppärä ohjailtava. Pyörässä on vielä painavemmat Performance renkaat ja sisäkumeilla, joten voi olla, että kisakunnossa vaaka ei näytäkkään enää 9.XX kiloa, vaan 8.XX lukemaa. Se on jo aika hurja lukema isopyörä maasturille!

Klikkaa suuremmaksi

Kanarialla ajaessani, sekä Samuelin Big.Nineä kokeillessa pelkästin pyörän korkeutta. Nyt siihen on jo tottunut. On se silti aika hurjan tuntusta pitkään 26"sella ajaneelle. Varsinkin, kun Kanarian ja ensi kosketuksen välissä ajoin vanhalla pyörälläni, johon kerkesin kolmessa kerrassa tietenkin tottumaan :D Taas oli aika shokkia aloittaa isopyörällä ajamaan.

Pyörä vaikuttaa kokonaisuudessa erittäin hyvältä. Monolink -tolppa ja sen sovitin palat ovat vähän aiheuttaneet harmaita hiuksia, mutta nyt maksimimomentissa vaikuttaa toimivan. Vähän hazardin oloinen kiinnitys, mutta eiköhän se ala siihen juupiutumaan :) Pron satula vaikuttaa toimivalta, ei ainakaan vielä ole ahteriin hiertänyt, mutta empä ole montaa hetkeä vielä ajanut sillä. Ehkä eka hiekkatielenkki kertoo totuuden, tai pikemminkin seuraava aamu :) Enkä keulasta osaa sanoa oikein mitään, kyllä se joustaa, mutta lumipolut vs. nopea juurakkopolku asettavat eri haasteet, joten pitää odottaa vaan. 

Seuraavan ajoraportin kirjoitan, kunhan saan maastoajoa alle. 16.3. pitäisi lähteä ajamaan Team Medilaserin Villaan maastoa. Joten eiköhän siellä saada oikeata menoa ja tarpeeksi! Toivottavasti tällä kertaa ei sattuisi mitään :)

-Perttu

KOMMENTOI                  KOTISIVUKYSELY        KISAKALUSTOA MYYNNISSÄ