Varustespesiaali osa2

21.08.2017

RockShox Reverb Stealth

Rockshox Reverb korkeussäädettävä hissitolppa on saatavilla pyöriin, joissa on 30.9/31.6/34.9 mm halkaisijalla oleva runkoputki. Reverb on saatavilla sisäisellä viennillä (Stealth) kuin myös ulkoisella kaapeloinnilla.

Nykymuotoisessa niin sanotussa uuden koulukunnan XCO:ssa radat ovat huomattavan vaikeita ja ennen kaikkea radoille on tuotu jyrkkiä elementtejä, hyppyjä sekä erilaisia pump track -osioita. Näiden myös enemmän enduropuolella käytetyt hissitolpat ovat löytäneet myös XCO:n maailmancup -kilpailuihin. Hissitolpan ideana on saada nopeasti laskettua satulaa alemmas yleensä tankoon laitetusta kaukosäätimestä. Tällöin painopistettä voidaan muuttaa sekä liikkuminen pyörän päällä on helpompaa. Nämä ominaisuudet ovat tärkeitä jyrkillä ja korkeita esteitä (kivet, kannot jne.) sisältävillä poluilla. Kaikki kuitenkaan eivät tähän ole lähtenyt ja nyt hissitolppaa käyttävät ovat ns. edelläkävijöitä. Seuraavaksi käsitellään miksi lähteä ja miksi ei lähteä mukaan hissitolppamaailmaan.

IMG_20170730_150205_203.jpg

Sain juuri runkosovitteet pyörääni, joka mahdollisti tolpan asentamisen pyörääni. Itselleni selkeät syyt käyttää hissitolppaa ovat: ajaminen on hauskempaa, hyppiminen on helpompaa, pyörän käsiteltävyys mutkaisilla poluilla on aivan ensiluokkaista, iso kivikko ei ole isoa, kun pyörä saa liikkua alla. Teknisen ajamisen lisäksi hissitolppa mahdollistaa satulan nostamisen ”maantiekorkeuteen”, jolloin polkeminen voi olla tehokkaampaa. Kun hissitolppa mahdollistaa näin monta hyvää, miksi kaikki ei sitä käytä? Syitä on kolme? Hissitolppa vaatii aina kaukolukon käytön ja istuimen painamisen istumalla alas. Tämä on aivan selkeä heikkous kaikissa tolpissa, koska XCO on lajina todella hektinen. Jokainen ylimääräinen temppu on lisää loppuaikaan. XCO:ssa jokainen gramma painaa, joten osalla ajajista tämä on varmasti yksi syy, miksi tolppaa ei ole asennettu. Kolmas on varmasti luotettavuus. Yksi mekaaninen osa lisää pyörässä, on yksi mekaaninen osa huollettavaksi, joka voi myös hajota kesken kilpailun. Hiilikuitutolppa on lähes varmasti maalissa samanlainen kuin lähdössä, mutta jos hissitolppa alkaakin oireilla kesken kilpailun ja satulankorkeus alkaa valua alas. Hissitolppa oikein käytettynä, säännöllisesti huollettuna (valmistajan huoltoaikataulun mukaisesti) sekä riittävällä harjoittelulla tuo varmasti lisää maastopyöräilyyn.

Ottaako käyttöön vaiko eikö ottaa? Itse suosittelen hissitolppaa varauksetta kaikille, koska se tekee pyöräilystä hauskempaa. Onko tolppa nyt tästä lähtien aina ja ikuisesti pyörässäni kiinni kilpailuissa? Paha sanoa, sen ratkaisee koordinaationi, opinko käyttämään sekä iskareiden kaukolukkoa, että hissitolppaa tehokkaasti. Lenkillä tämä ei tule olemaan ongelma, mutta kilpailut ovat kuitenkin eri asia.

IMG_20170811_175112.jpg

Himos Epic MTB on alkanut ja tässä on pyöräni viimeisimmässä setupissa.

Aihiona World Cup XC:hen kehitetty Merida 96 Team.
Keulana RockShox RS1 110mm ja 67 PSI paineilla + 2 tokenia.
Takaiskarina RockShox Monarch XX DebonAir ilmakannulla ja 187 PSI. Molemmat kytketty Full Sprint kaukolukkoon.
Renkaat Michelin Force XC - 1.55 Bar edessä ja 1.65 Bar takana Orange seal litkuna renkaissa.
Vaihteisto SRAM MTB XX1 Eagle 34 eturattaalla Himoksen jyrkkiä nousuja varten.
Jarrut SRAM MTB Level Ultimate 160mm levyt ja sintteripalat, vettä väliin ja karhu pelästyy kauempaakin 😊
Tankona Turvativ Jerome Clementz 750mm riser tanko padlock gripeillä.
Tolppana RockShox Reverb 125mm dropilla.
Penkkinä vanha Prologo. 
Polkimet crankbrothers candy 7 2mm sivupaloilla.

Toistaiseksi ei ole yhtään rengasrikkoa, kop kop, katkennutta ketjua, kulunutta eturatasta tms.

36641154846_1ee27c1c22_o.jpg

Kuva: Mikko Lepola

Himos Epic MTB on ajettu ja olipahan hieno kisa! Itse tykkäsin ihan täysiä! Upeita polkuja, rännejä ja jäätäviä nousuja. Reitti oli hyvin pitkälle mun spesiaalia kohti Ruutanan Shelliä.

Kisa on kisa, mutta itselle tärkeintä oli päästä ajamaan uuteen paikkaan ja viettään hieno viikonloppu. Valmistautumisen Epiciin tein HQ:n kesäjuhlilla Hesassa ja perjantaina vähän väsytti sekä pumppu hakkasi muutaman lyönnin liian kovaa... Ekat kolme pätkää kärsin, mutta EK4 oli törkeen hieno! Aivan älytön!! Sitten oli vielä EK7&8, voi veljet!

Tokapäivä oli kaikilla vähän nahea, mutta hieno silti. Keli oli hassu ja päivän aikana tuli paha nestehukka. Pitkä EK oli aivan tuskaa, ei kulkenut mihinkään. Vikan EK:n ajoin takki päällä, sit oli lämmin. Nestehuolto oli haaste, kun tietyn määrän voi juoda siirtymillä ja sitten onkin jo vaikeaa. Silti, päivä oli sika hieno ja se päivän oikea alamäkisegmentti.

Pojat ja tytöt, tästä mä tykkäsin!

Kiitos järjestäjille, huikeeta duunia! Superkiitos laajennetulle ajoporukalle Kare, Antti, Jukka, Ville ja Antti. Extrakiitos mökkiporukalle Aki, Niina, Ville, Janne, Johan, Ilpo ja Janne, ens vuonna uudestaan!

Shamaani kiittää ja kuittaa!

Ps. Mun TdT-ryhmän kuvaus (by Jukka & Petri) on kuulemma jatkossa: "Kuin Himos Epic, mutta rankempi." Pyh ja pah sanon minä

16.12.2020Kangerrellen kausi käyntiin
28.08.2020Se erilainen kausi
31.03.2020Déjà-vu - samat sanat ja ajatukset toistuvat
25.08.2019Himos Epic on eeppinen ja #himoshaaste oli rankka
14.06.2019Rapa roiskuu
16.02.2019Uusi jännittävä vuosi edessä
02.09.2018Himos Epic - rankin rupeamani ikinä?
28.08.2018Minä ja legenda - koutsina Puss Campillä
01.08.2018Uusi luku alkaa
10.12.2017Oodi täydellisyydelle?

Siirry arkistoon »